Uro i familien øger selvskade

Undersøgelse viser at hver tredje gymnasieelev har skadet sig selv, kan det passe?

Skrevet af: Ronja og Katrine

Professor ved Aalborg Universitet og forsker i selvskade Bo Møhl, lavede for nyligt en undersøgelse omkring selvskade blandt gymnasieelever. Undersøgelsen viser at 34% af gymnasieeleverne, på et tidspunkt i deres liv har skadet sig selv. Det er en stigning på 58% i forhold til en lignende undersøgelse i 2009, hvor antallet lå på 21%.                                

At skade sig selv indebærrer mange ting, det er ikke kun at skære i sig selv, det er også der hvor man drikker, ryger hash og tager stoffer fast.

Det er ikke kun gymnasieelever, der skader sig selv. Tal fra børnetelefonen viser, at i det første halve år af 2019, har de haft to samtaler om selvskade med børn i alderen seks til ni år, 180 samtaler med børn på 10 til 12 år, og 625 med børn i alderen 13 til 15 år.

8-9 kl. på Nyborg friskole har besvaret et spørgeskema om selvskade. Eleverne er blevet spurgt, om Bo Møhls undersøgelse gælder blandt de unge i Nyborg. 74% af eleverne synes at det gjaldt blandt de unge, mens 26% ikke gjorde. Eleverne blev også spurgt, om de kendte nogle der har skadet sig selv, og hvorfor de så gjorde det. Der sagde langt de fleste, at de havde mødt en person på deres egen alder, der har skadet sig selv.

Der er rigtig mange årsager til, at unge folk skader sig selv »Grundlæggende er det jo trivsel, altså at de ikke har det godt. Mange af dem jeg møder, har tit uro i familien, hvor der er nogle familieforhold, der gør at de ikke har det godt. Hvad skal man så gøre, når man har det svært i familien, så går man jo hen og skader sig selv« Siger studievejleder Lene Nissen i et interview. 

En anden grund ifølge Lene Nissen, kan jo også være de sociale medier, og perfektheds kulturen blandt unge. De har det er billede af, at de skal kunne klare alting på samme tid, altså venner, skole, familie og arbejde. Det er der jo ikke, nogen mennesker der kan, så der er et enormt urealistisk pres på dem, som bl.a. kan få dem til at skade sig selv. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Unilogin Panel