Besvimet af HPV vaccinen

En pige er besvimet under HPV vaccinationen, er det vaccinen nogle bliver dårlige af?

En pige er besvimet under HPV vaccinationen, er det vaccinen nogle bliver dårlige af?

Skrevet af Freja Præstholm, Ida Franck og Anna Munck

Pige får hpv vaccinen Tegnet af Katrine Holm Grønlund

En pigen udtaler sig: “Jeg fik det dårligt, og det sortnede for mine øjne. Pludselig lå jeg nede på gulvet”. For at belyse emnet har vi talt med sygeplejersken Laila Kaiser, som siger, at det kan ske hvis man er anspændt, og glemmer at trække vejret. Man kan få et ildebefindende, og besvime eller få hovedpine. En anden pige vi har talt med fortæller: “Jeg fik det dårligt og kunne næsten ikke trække vejret. Jeg lå ned i en halv time, det var som om jeg bare ikke orkede andet, end og ligge ned og trække vejret for at få min kvalme væk”. Det kan få alvorlige konsekvenser, hvis man ikke får vaccinen. Man kan få livmoderhalskræft, som man får ved ubeskyttet sex. Det er i yderste konsekvens en dødelig sygdom, der spreder sig langsomt, som kvinder kan få i underlivet. HPV virus kan også give kræft i hals og mundhule ved oral sex. Det er både mænd og kvinder, der kan få det i hals og mundhule. På stemmelæberne kommer nogle vorteagtige bylder i halsen, som skal skæres af med laser. 

Det er stemmelæberne

Stemmepædagog og logopæd Mette Frank fortæller: “Der er nogle, som næsten mister stemmen efter operationen, og kan have svært ved at have stemme til en times tale. Så hvis man vil have mulighed for at svare ja og nej igennem en dag, skal man spare på stemme.

Sygeplejerske Laila Kaiser og læge Helene Præstholm synes at det er vigtigt, at vi giver HPV vaccinen til de unge mennesker, for så kan sygdommen måske blive udryddet i fremtiden. De fortæller, at deres børn har/skal have vaccinationen, og at de er helt trygge ved vaccinen. Men kan man nu være det efter alt det debat om vaccinen, derfor spørger vi  læge Helene Præstholm om følgende:

Billede af stemmelæberne med kondylomer.

“Er det så sandt at man får det dårligt af vaccinen?” Læge Helene Præstholm udtaler: “Der er massiv forskning på at vaccinen giver bivirkninger i form af rødme, varme og hævelse ved indstiksstedet, man kan blive svimmel og med mulig kvalme. Hun fortæller mekanismen bag: “Når man stikker en nål ind i en muskel og sprøjter saltvand eller vaccineindhold ind i musklen reagerer den ved at trække sig sammen og øge blodgennemstrømningen til musklerne. Derfor kommer der mindre blod til hovedet, og man bliver svimmel. Hvis man oven i købet har været angst og nervøs inden man skal vaccineres, kan man forstærke reaktionen. Der er 300.000 unge piger har været med i en undersøgelse om bivirkninger af HPV vaccinen, hvor 150.000 af dem fik vaccinen, og de andre fik en saltvandsindsprøjtning og bivirkningerne var de samme,” fortæller Helene Præstholm. Er det så det psykiske der gør det her med bivirkninger? Det er den fysiologiske reaktion på angst og nervøsitet der medfører bivirkninger som svimmelhed, hovedpine og kvalme.

Hpv vaccinen foto af Freja

Fakta

HPV vaccinen beskytter mod ni forskellige HPV vira hvor to af dem blandt andet medfører livmoderhalskræft og kondylomer som er kønsvorter. Det er en sexuelt overført sygdom, den er langsomt voksende og gennemsnitlig ti år om at udvikle sig. Første symptomer på livmoderhalskræft er kontaktblødning efter samleje.  

Interwiev med Emilie som fik det dårligt af hpv vaccinen
Source: Skrevet af Freja Præstholm, Ida Lund Franck og Anna Benedikte Munck

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Unilogin Panel