Amazonas Brænder

Jordens Lunger kollapser

Skrevet af Ida S og Ella

Amazonas brænder hurtigere og hurtigere for hver dag der går, byer fyldes med røg. Flere end 2500 brande hærger i dette øjeblik Amazonas regnskov, og verdens lunger er ved at kollapse. Hvis Amazonas bliver brændt helt ned, kommer vi til at lide et gigantisk globalt tab. Biodiversiteten vil falde med 10 % hvilket betyder, at rigtig mange dyrearter vil uddø. Ud over det kalder man også Amazonas regnskov verdens CO2 støvsuger, fordi at den suger meget af den CO2 vi udleder – og den støvsuger har vi brug for på grund af global opvarmning. Hovedgrunden til at Amazonas brænder, er på grund af illegal skovrydning, for når folk fælder skoven i perioder med mindre regn, tørrer jorden ud, og det gør at der kommer skovbrande. De mennesker der laver illegal skovrydning, er både fattige landmænd der skal tjene deres daglige brød. Det er også Sydamerikas præsident Jair Bolsonaro, der ønsker bedre muligheder for, at udnytte Amazonas ressourcer. Amazonas er hjem for over 20 millioner brasilianere, men kritikere frygter, at Jair Bolsonaros holdning har opildnet de fattige landmænd og skovhugfirmaer, til yderligere afbrænding af regnskoven.

Faktaboks:

  • Amazonas skoven har mange navne heriblandt er: Jordens lunger, verdens CO2 støvsuger
  • Amazonas skove er tropisk regnskov.
  • De normale temperaturer i Amazonas er 26 grader eller over, hele året rundt.
  • Amazonas har 10% af hele verdens biodiversitet.
  • Amazonas laver ikke mindre end 20% af verdens ilt

Interview med politiker Karl Magnus Bidstrup fra partiet Alternativet. 

  • Hvad tænker du at man som en person kan gøre for at hjælpe? 

Man kan holde op med at købe ting som der er palmeolie i. Fx. er der soja i svinekød, så det kan man jo spise mindre af. Der er bare desværre bare mange produkter med soja og palmeolie – morgenmadsprodukter, kager….. Og så kan man også ligge et politisk press på politikerne og gøre folk mere opmærksomme på det. 

  • Hvordan kan Danmark hjælpe til med Amazonas brandene? 

Jamen, vi synes i Alternativet at man skal stoppe med at importere varer der dyrkes på de arealer, som de har brændt ned af Amazonas regnskoven.

  • Skal vi som et land hjælpe Amazonas? 

Ja det skal vi. Det er nok mest gennem EU hvor vi så skal vi aftale med præsident Jair Bolsonaro, at man skal straffe dem der brænder skovene af, men give en økonomisk gevinst for at vedligeholde Amazonas gamle skov. Det kan fx. være de fattige som lever af landbrug der brænder træerne i Amazonas, for at kunne få mere plads til at dyrke landbrug, så de kan få penge til at købe mad, vand, hus og andre vigtige ting, og der skal vi jo give dem en mulighed for at kunne få et andet erhverv, så de ikke gør det. Det kan også være de rige, som der gerne vil have flere penge og derfor brænder et stykke skov til landbrug eller til at have deres dyr.

  • Hvilken holdning har du og dit parti til det?

Det er en katastrofe at Amazonas brænder, men det synes vi nok alle sammen. Vi synes at man skal gøre noget ved at årsagen til at den brænder, og den brænder jo, fordi at man rydder skoven for at dyrke landbrug, og der synes vi, at man skal reducere og måske helt stoppe med at importere de varer, som man dyrker der, fx. soja og palmeolie. Lige nu er det så billigt at alle køber det, men hvis det bliver dyrt eller man finder alternative løsninger til palmeolie og soja.   

Source: Skrevet af Ida Sørensen og Ella

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Unilogin Panel